Джеймс блънт капитанът "продал" сестра си в ebay

Преди да дойде да пее в България, Джеймс Блънт със сигурност не е знаел колко много почитателки има у нас и колко добре знаят всичките му песни. Концертът му в София навръх рождения му ден на 22 февруари започна като всеки друг, но в средата на шоуто Блънт вече тичаше сред публиката, а в края, облечен с фланелка на националния ни футболен отбор с N 9 (подарък от организаторите Болкан Ентертейнмънт), поппевецът се опитваше да сърфира, качен върху пианото на сцената, а зала 1 на НДК буквално ревеше с него. И като много музиканти след срещата им с българската публика, каза, че ще се върне отново. И повече от сигурно е, че ще го направи, както и че ще запомни този си рожден ден в България.



Първото впечатление от британския певец, носител на две награди Брит и номиниран за пет Грами, е колко малък изглежда. Висок е около 1.75 см, но е толкова слаб, че имаш чувството, че ще се счупи. А това е странно за капитан от Британската гвардия, служил 6 години, при това потомствен военен от десети век насам! Питам го как е приел баща му – също военен, решението на Джеймс да напусне войската и да се занимава с музика. „Учил съм пиано и цигулка – отговаря, - пиша песни от 14-годишен. Завърших социология в Университета в Бристъл благодарение на Армията, която ме спонсорира, но дипломната ми работа беше свързана с британския Поп Айдъл. И докато учех, се прехранвах, свирейки по клубове. Сърцето ми винаги е било пълно с музика. Баща ми в момента не само ме подкрепя, но е и мой финансов мениджър." Тези 6 години, в които Блънт е израснал до чин капитан, бил е начело на омиротворителните войски на НАТО в Косово, станал е шампион по ски на Британската кавалерия и като част от Гвардията е охранявал ковчега на Кралицата майка на погребението й, са напълнили душата му с теми за песни. Когато напуснал службата, усетил, че е време да излее всичко върху петолинието и, предлагайки свои демо-парчета, успял да подпише договор първо с EMI. После привлякъл вниманието на Линда Пери (продуцентка на Бритни Спиърс и Кристина Агилера), която лобирала за него пред Custard Records. Така го поканили да запише първия си албум в Лос Анджелис.



Отседнал в дома на Кари Фишър, с която станали много близки приятели. Даже когато свършил бюджета за албума, записал парчето Goodbye My Lover в нейната баня (имала добра акустика), а Кари направила супа за него и останалите музиканти. Принцеса Лиа станала кръстница и на албума му – Back To Bedlam, негова изповедница и психотерапевт. Помогнала му да извади наяве емоционалните си травми от войната в Косово. Разказвал ужасяващи неща с усмивка. Чуват ли се с Кари Фишър сега, в какви отношения са с Петра Немцова и с кастинг-директорката на поредицата „Хари Потър" Вики Чеси (негови бивши гаджета)? Тук учтиво, без емоции Блънт отговаря, че е човек, който живее в настоящия момент и за него е важна музиката. Истина ли е, че жена на сърцето му сега е ексцентричната художничка Наташа Арчдейл? „Имам принцип – никога не говоря пред жени за други жени!" - измъква се елегантно и категорично. А как ще празнува рождения си ден? „На сцената" - отговаря. След концерта ще се качи на автобуса и с екипа си ще пътува за Белград. Неговият екип е неговото пътуващо семейство. Звучи като да не си напускал армията, коментирам. „В момента животът ми е работа" – обобщава. А как тогава пишеш за любов, ако не присъства в дните ти? - „В момента не пиша песни. Нямам време. Като приключим турнето, ще си почина и тогава ще подготвям следващия му албум." И разказва, че сегашния си албум All The Lost Souls се е родил в къщата му в Ибиса, а първото парче 1973 е вдъхновено от купоните в тамошния клуб Пача.




Но на Ибиса миналата година е успял да отдели само две седмици. Описва се като умерен и твърди, че не е склонен да прави луди неща. Най-лудото нещо, което е правил все пак, е, че продал сестра си в eBay. Един ден се върнал вкъщи, видял я да плаче. Не можела да отиде на едно погребение в Ирландия. Самолетите стачкували, нямало влакове, корабите дотам не пътували, защото били извън сезон. Джеймс, тогава пристрастен към eBay, където бил продал много копия от албума си, пуснал една обява: „Отчаяната Damsel търси своя рицар с блестящи доспехи, който да й помогне да стигне до едно погребение в Южна Ирландия! Моля помогнете!" и обявил наддаване. Момчето, което спечелило, я закарало с хеликоптер, а после й станало и гадже. Важното е, че сестра му е щастлива. А той самият, за да бъде щастлив, има нужда от време и приятели. Засега не му се мисли за семейство и жени. Поне така твърди.
Текст Лилия Стамболова | Фотография Асен Емилов
Източник: eva.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини